De Europese aandelenbeurzen deden woensdag een stapje terug. De koersdalingen in Azië en New York kregen daarmee een vervolg in Europa. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van het banenrapport van de Amerikaanse salarisstrookverwerker ADP, dat later op de dag zal verschijnen.
,,In Amsterdam wegen een aantal adviesverlagingen op de beurs. In Japan heeft premier Abe zijn zogenoemde derde pijl getrokken om de economie aan te jagen. Abe wil onder meer dat pensioenfondsen meer aandelen gaan kopen. Beleggers vrezen echter dat de rente in Japan oploopt als de pensioenfondsen daardoor obligaties gaan verkopen. Ook blijft de markt onzeker over de voorzetting van het stimuleringsbeleid in de VS”, aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,4 procent lager op 355,35 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 534,86 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,2 en 1,6 procent. In Tokio eindigde de Nikkei 3,8 procent lager na de tegenvallende economische groeiplannen van premier Shinzo Abe.
Dienstensector eurozone
Op macro-economisch vlak bleek dat de dienstensector in de eurozone in mei iets minder sterk is gekrompen dan een maand eerder. De detailhandelsverkopen namen daarentegen in april sterker af dan voorzien. De economische krimp van de eurolanden bedroeg in het eerste kwartaal 0,2 procent. Deze nieuwe schatting week niet af van een eerdere raming.
In de AEX was uitgeefconcern Wolters Kluwer de grootste daler met een verlies van 3,5 procent na een adviesverlaging door ING. Supermarktbedrijf Ahold had te kampen met een adviesverlaging door SNS Securities en verloor 2,3 procent. Grootste stijger was telecomconcern KPN met een winst van 0,6 procent.
Pharming
Biotechnologiebedrijf Pharming stond bovenaan in de MidKap met een plus van 3,7 procent. Kabelbedrijf Ziggo volgde met een winst van 1,5 procent. Bouwonderneming BAM en navigatiebedrijf TomTom stonden onderaan met minnen van respectievelijk 2,5 en 1,8 procent.
In Londen zakte Tesco 4 procent. De Britse supermarktketen heeft zijn omzet in het eerste kwartaal, dat eindigde op 25 mei, sterker zien dalen dan door analisten was verwacht. Het Franse supermarktconcern Carrefour leverde in Parijs 4,8 procent in na een adviesverlaging door HSBC.
De euro was 1,3065 dollar waard, tegen 1,3070 dollar bij sluiting van de Europese markten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 93,61 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 103,36 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl